Matura

Kodeks u odevnoj kombinaciji za maturu?

Kodeks u odevnoj kombinaciji za maturu?

Ne postoji. Zašto?

Kada smo već kod kodeksa odevanja, on generalno ne postoji, iz našeg ugla. Kodeks određuje prilika (svećani prijemi, zabave, promocije, i ostalo) iliti organizator iste. Recimo, kada vas neko zove na maskenbal žurku, tada morate, ali za sve ostalo, ne. Opet, gledajući iz našeg ugla.

Maturanti, mlade, mladoženje, deveruše, slavljenici, gosti, uvek treba da se usmere ka izboru odevne kombinacije koja odlikuje lični stil, možda povod, ali ne i trend ili neko nepisano pravilo, kojih ima mnogo.

Zato je naša preporuka da poslušate savet iskusnog prodavca,  ali onog koji ima želju da to na Vama izgleda najbolje moguće. Nikada nemojte odbijati preporučenu kombinaciju istog, jer ona može na Vama da izgleda totalno drugačije, od utiska koji ste stekli na osnovu pogleda na preporučene odevne predmete raširene na pultu radnje. Za Vas, osim srodnih boja, ne vidite ništa lepo, to je skroz prirodno i normalno, zato uvek i svaki put, za bilo koju prilku, prihvatite probu preporučene kombinacije koja Vam se ne sviđa, a sugestija je prodavca. Rezultati su neverovatni, u koje možete i sami da se uverite.

MALA MATURA

Za male mature, uvek predlažemo kombinavanje odvojenih delova garderobe (ne komplet odelo) da bi u skladu sa uzrastom i povodom, bilo izneseno na najbolji mogući način.

Ali, nije greška ako (bez obzira što je mala matura) želite da uđete u odelo, skrojeno po Vašoj meri, jer je Vaša želja presudna u tome, i onda,  ta kombinacija, bez obzira što je previše elegantna, biće iznesena na najbolji mogući način. Zato birajte, isprobavajte se, “igrajte” se, bez obuzetosti trenda, brenda, aktuelnih boja, fazona ili trenutne mode.. Jer ništa nije važnije od toga kad samo birate.

Da sumiramo i zaključimo sledeće:

  1. MORATE DA PROBATE, čak i ako Vam se preporučena kombinacija ne svidi. Praksa je pokazala (u našem slučaju) da se oko 90% predloženih kombinacija sa naše strane, usvoje se bez razmišljanja, a maturanti se u to sami uvere, jer ogledalo ne laže…
  2. Još bitnija stvar od svega je, da se to Vama svidi, a to je jedino važno, najvažnije. Samo u tom slučaju će kombinacija biti na pravi način iznesena, nebitno na uzrast i povod, koji je nivo sportskog ili elegantnog tona obojen Vaš izgled. Jer, sve je na Vama i tako treba da bude. A kada je sve na Vama, u izboru nema greške.

VELIKA MATURA

Za velike maturante, kojima je bitnije sve oko te kombinacije, preporučujemo isto kao za one mlađe, da se prepuste angažmanu prodavca (stiliste) u radu sa Vašim željama i potrebama. I koliko god da Vam nije bitno toliko kako ćete na kraju da izgledate, izaći ćete zadovoljniji, jer ste odabrali pravu kombinaciju i toga ste svesni.

Kod devojaka je to drugačije, od želje za izgledom, pa sve do vaganja, isprobavanja, jer, ONA skoro uvek zna šta šeli, ONA voli sama da se pita, ONA želi da bira. Zato, ne sumnjajte u gracioznost vaše partnerke i i/ili pratilje, u danu koji je Vama do tada najbitniji u životu. Tu nema greške, koliko god da “ONA” nije po svačijem ukusu, ona je dala sve od sebe I potpuno je zadovoljna kako to izlgeda na njoj, bez preterane brige kako to vide drugi.

Zato želimo da, Kao učesnici, Vama jednog od najbitnijih dana u životu, (apsolutno smo složni da je izgled vase pratilje ono što treba i zaslužuje da zaseni sve) utičemo i svakodnevno radimo na tome da odelo/kombinacija za njega, kao neizostavan deo te ceremonije (ULAZ) postati isto tako posebno i simbolično, kao što je to kod nje.

Jedini savet koji imamo je da učestvujte, da Vi izaberite, nemojte da vam bude svejedno kakvog izgleda je ili da ne možete bez pomoći nečije, zato što se nikad niste tako obukli. Potrudite se da Vam se sve to na Vama svidi i obucite se “sami”, ne mora to da radi neko drugi (drugarica, sestra, mama, baba, tetka, tata). Kao savet ili sugestiju, prihvatajte uvek, ali isto tako sami odlučite.

Neupitno je da prvi utisak nema drugu šansu, nebitno za koga je, zato taj Vaš izgled treba da je i Vama bitan, isto kao kod nje, jer zajedno ulazite i sve to činite.

Zato, kod samog odabira savetujemo da, malo slušate prodavca, malo sebe, probate kombinaciju koja je po Vama najlepša, ali i onu koja za Vas nije. Posle, jedna kombinacija, pa druga, treća, i odjednom, shvatite da Vam je bitno sve, pa i one sitnice (maramice, tregeri, kravata, mašna, šešir, čarape) postaju u svemu značajne.  I na kraju, u onoj kombinaciji u kojoj ste se najduže ostali, ogledali, znajte da prava. Za Vas, to je najlepše koje Vam pristaje, i zbog toga ste na kraju zadovoljni, srećni, iako na samom početku niste imali neke emocije, želje, da dođete do kombinacije za koju možete reći da je “savršena”. A da li je crno, sivo, karirano, za nekog kao konobar, za drugog kao pidžama, nebitno je, zato što je za Vas, najlepše koje Vam pristaje. Rezultat posle svega, znaćete mnogo bolje da ga “iznesete”. 

I onda, kao par, uravnoteženo oboje izgledate, I sada “ravnopravno” možete pored nje ući zajedno na sam početak ceremonije.

Njenu haljinu gađajte kravatom, maramicom, mašnom, nikako košuljom ili sakoom, ne daj Bože odelom (sem ako se ne radi tamnim nijansama crne, teget, grafit sive…), da na kraju zajedno izgledate kao da ste iz neke benda ili grupe… Bez obzira na pojedinačan (odvojen) savršen izgled, kada ste u skoro istim bojama, kao par Više ne izgledate i nijedan lep detalj ako ga ima (na njemu ili njoj) se ne ističe.

Kao rezultat toga što Vam je ipak bilo bitno kako izgledate, i odluka da svesno u tome učestvujete, rekli biste da ta neizbrisiva sećanja i te slike mnogo puta pregledane, izgledaju mnogo lepše i skroz drugačije, zbog doprinosa koji ste dali, željom da se “sami” stilizujete…

I na kraju ispadne, da se maturom završava samo jedan od važnijih stranica u Vašim životima, uz koje počinju da se listaju nove, gde u budućnosti, za bilo koju priliku da se spremate, sve će biti lakše.