Matura, Saveti z odevanje

Muški sakoi

Muški sakoi

sve što treba da znate o sakou, neizostavnom muškom odevnom predmetu

Muški sako spada u najzahvalnije muške odevne predmete, gde pored razlićitih krojeva (modela), uvek ih imate dostupnim u bezbroj razlićitih tkanja, dezena, nijansi, pa se s toga može slobodno reći da je zahvalniji od prolećne (jesen) jakne, koju muškarci rado koriste u kombinovanju sa košuljom, za razne prilike (posao, izlasci, slavlja).
Ali, treba imati u vidu, zbog gore navedenih razloga, da u moru različistosti, kod sakoa dobijate raznovrsnost u kombinovanju za svaku priliku, sa trenutnim izborom vašeg ormana, pa sve do novog kupljenog odevnog predmeta (pantalone, košilja, cipele).
Jer, sako vam može zameniti prolećnu (jesen) jaknu, ali ona vam ne može zameniti njega.
Mnogo je razloga za ovakvu tvrdnju, mi ćemo se potruditi da sve i obrazložimo.

 

KROJEVI (MODELI)

Ponajmanje bitna stvar u odabiru, jer će te se uvek odlučiti za onaj model koji Vam najbolje pristaje, koji je u skladu sa Vašom konstitucijom, koji karakteriše Vaš lični stil. Jedino našta treba obratiti pažnju kod odabranog modela jeste broj, jer će te nekad u isprobavanju biti malo bliži onom većem ili manjem. Zato savetujemo da u prilikama slavlja se uvek odlučite za onaj manji, malčice tesniji, dok za potrebe posla, odluka je totalno suprotna.

MATERIJALI

U ovom delu našeg obrazlaganja govorićemo o sakoima koji su u većem procentu, ili su pretežno od  prirodnih materijala, i to je osnova od koje polazimo uvek kada govorimo o odevnim predmetima. Pa pre nego što krenemo, na samom početku bismo odmah izdvojili tu činjenicu, kao stavku koja utiče na Vašu odluku, jer prirodni materijali uglavnom ne čine one odevne predmete (jakne, bilo koje vrste) koje mogu zameniti sako.

VUNA

Vuna (prerađena, tzv. „hladna“), koja se danas koristi u izradi odevnih predmeta, je neizostavni učesnik u sastavu svakog sakoa (odela) sa kojim u neku ruku kategorišete nivo kvaliteta koji sebi priuštate. Zabluda je da je vuna zimski materijal, ne, ona je celogodišnji, i spada materijale koji mogu da se okarakterišu kao izolatori, od -30, do +40 stepeni. Kao što kaže ona stara izreka kako su naše babe nosile vunene čarape i leti i zimi. 

Ona može ići u stoprocentnom učešću u sastavu (skuplje i možda nepotrebno), mi preporučujemo mešavine, kao na primer 80% vuna 10% viskoza 10% akril, gde viskoza (prerađevina prirodnog materijala) utiče na očuvanje selokupne forme, dok akril pomaže da se u Vašem funkcionisanju sako ne gužva i stvara utisak kao da niste ceo dan u njemu. 

Zato, da li na poslu ili slavlju(pod uslovom da na sebi imate 100% pamučnu košulju), u letnjem peridu nikad ne skidajte sako, da li on bio od odela ili već kako, nije bitno, manje ćete se znojiti, i to značajno. Uslov je da, pored pamučne košulje, sastav u procentima bude sličan našem primeru.

PAMUK

O pamuku sve najbolje… Znamo da ga ima svuda, u svim odevnim pedmetima, da ima i svoje podgrupe u tkanjima (somot, keper, teksas), tako da je o njemu suvišno trošiti reči. Ono što ga razlikuje od vune i kombinovanja jeste da je manje otporan (na održavanje, habanje) ali je svakako zahvalan, pogotovo u kombinacijama sastava, gde ga treba biti između 50% i 80% u mešavini sa likrom ili elastinom 5-10%, sa sintetičnim ostatkom koji nije toliko važan jer služi kao i kod vune, da ga što duže održi i spreči preterano gužvanje. 

Zato ga preporučujemo za svaku priliku i uvek prisutnim u vašem ormanu.

LAN

Letnje tkanje, bez obzira na mnogo više gužvanja, topla preporuka za letnji period nebitno kojim povodom. Lan se prepoznaje „na kilometar“. Zato, nemojte se obazirati na gužvanje jer Vam odaje udobnost, „zdrav“ osećaj i uvek je u trendu… 

Bez obzira na porekla svih navedenih materijala, znajte da će Vam samo vuna u sastavu odevnog predmeta pružiti utisak izolacije, i pružiti najveću udobnost u svim vremenskim prilikama..